Dobrodošli na www.pliva.hr

Javnozdravstvena akcija „Zajedno protiv bolesti pluća“

Javnozdravstvena akcija „Zajedno protiv bolesti pluća“

Pozivamo vas da se pridružite javnozdravstvenoj akciji „Zajedno protiv bolesti pluća“ koja će se održati tijekom petka, 6. svibnja i subote 7. svibnja u atriju Specijalne bolnice za plućne bolesti na adresi Rockefellerova 3.

Javnozdravstvena akcija koja za cilj ima potaknuti građane da aktivnije vode brigu o bolestima pluća i vlastitom liječenju, održat će se u organizaciji Specijalne bolnice za plućne bolesti, Hrvatskog društva za sigurnost pacijenata, Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju te uz potporu PLIVE Hrvatska d.o.o.

Vrata Specijalne bolnice za plućne bolesti u Rockefellerovoj 3 bit će otvorena za sve zainteresirane građane koji imaju priliku učiniti spirometriju ili kožne testove na inhalacijske alergene u petak, 6. svibnja, između 16 i 19 sati. U subotu, 7. svibnja između 9 i 12 sati svi posjetitelji također imaju priliku učiniti spirometriju te porazgovarati i savjetovati se s liječnicima specijalistima.

Upravo su preventivni pregledi od ključne važnosti za rano otkrivanju i uspješno liječenje bolesti pluća, posebno astme i kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) a svojim sudjelovanjem u javnozdravstvenoj akciji „Zajedno protiv bolesti pluća“  postajete dio zajedničke brige za zdravlje.

Astma je kronična bolest pluća koja uzrokuje upalu i sužavanje dišnih putova. U Europi 30 milijuna djece i odraslih u dobi do 45 godina živi s astmom, a njih 6 milijuna pati od teških simptoma. Ukupni troškovi uzrokovani astmom u Europi iznose 17,7 milijardi eura godišnje, a procjenjuje se da je gubitak produktivnosti zbog loše kontrole bolesti samih pacijenata 9,8 milijardi eura godišnje.

KOPB označava skup stanja koja uključuju emfizem i kronični bronhitis. To je progresivna bolest koja pogađa oko 4-10% odrasle populacije u Europi i trenutačno je na šestome mjestu uzročnika smrtnosti prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a procjenjuje se da će do 2020. biti treći uzročnik smrtnosti. KOPB je odgovoran za gotovo polovinu ukupnog godišnjeg financijskog tereta vezanog uz plućne bolesti u Europi, u iznosu od 141,4 milijarde eura. Uzrokuje najveći broj dana provedenih izvan posla u usporedbi s drugim bolestima, i procjenjuje se da se svake godine izgubi 32,8 milijardi eura zbog smanjene produktivnosti pacijenata koji boluju od KOPB-a.

Pridružite nam se u petak ili subotu u Rockefellerovoj 3 i preuzmite aktivnu ulogu na putu prema zdravlju.

 

Za dodatne informacije, kontaktirajte:

Tamara Sušanj Šulentić                                     

Direktorica Komunikacija                                   

 PLIVA HRVATSKA d.o.o.                                

Tel:  +385 1 3724 852                                 

Fax: +385 1 3724 358

E-mail: tamara.sulentic@pliva.com