Dobrodošli na www.pliva.hr

Rezultati najtecanja Ljepota kristalnih ploha

Rezultati najtecanja Ljepota kristalnih ploha

Drugo izdanje natjecanja Ljepota kristalnih ploha, u organizaciji Hrvatske udruge kristalografa i Hrvatske kristalografske zajednice u suradnji s PLIVOM, izazvalo je velik interes učenika iz cijele Hrvatske. Više od 500 učenika osnovnih i srednjih škola kroz proteklih nekoliko mjeseci vrijedno je radilo na uzgajanju kristala i praćenju njihova rasta. Cilj timskog rada bio je uzgojiti što veći i pravilniji kristal, a najuspješniji od njih odabrani su od strane grupe znanstvenika i nastavnika članova Hrvatske udruge kristalografa, predvođene dr.sc. Aleksandrom Višnjevcem, predsjednikom Hrvatske udruge kristalografa i PLIVINIM višim direktorom istraživanja i razvoja TAPI,  prof.dr.sc. Ernestom Meštrovićem.

Predsjednik Hrvatske udruge kristalografa i jedan od voditelja natjecanja, dr.sc. Aleksandar Višnjevac ovom prigodom je istaknuo: „Raduje nas činjenica da smo u drugom izdanju našeg projekta privukli ovako veliki broj učenika iz gotovo svih krajeva Hrvatske. Gledajući njihov interes i motiviranost koja je rezultirala izvrsnim radovima možemo biti sigurni kako se među njima kriju i naši budući kolege koji će prirodne znanosti odabrati kao svoje životno zanimanje.“ 

Najuspješniji osnovnoškolci u kategoriji rasta organske soli bili su timovi OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog iz Koprivnice, OŠ Đure Estera, također iz Koprivnice te OŠ Varaždin. Najuspješniji srednjoškolski timovi u ovoj kategoriji bili su timovi Prirodoslovno – tehničke škole iz Splita i tim Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca.

U kategoriji rasta anorganske soli posebno su se istaknuli osnovnoškolski timovi OŠ Vladimira Nazora iz Pazina, Prve Osnovne škole iz Dugava i Osnovne škole Turanj iz Karlovca, dok su najbolje kristale anorganske soli imali srednjoškolski timovi Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra, Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba, Gimnazije Sisak i Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca koje su podijelile treće mjesto u navedenoj kategoriji.  

Osnovnoškolci s najviše prikupljenih bodova u izazovnoj kategoriji sinteze i kristalizacije anorganskog spoja bili su timovi OŠ Dolac iz Rijeke, OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog iz Koprivnice i OŠ Josipa Pupačića iz Omiša.  Kao najbolji srednjoškolski timovi u ovoj kategoriji istaknuli su se timovi Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca, Gimnazije Bjelovar i Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba.

Čestitamo mladim kristalografima!

Ukupan poredak svih timova pregledajte u prilogu:  

Osnovne škole 

Srednje škole 

© 2018 PLIVA HRVATSKA d.o.o. / Sva prava pridržana. / Važne pravne informacije / Zaštita privatnosti i kolačići / Impressum