Dobrodošli na www.pliva.hr

Teva imenovala Kårea Schultza predsjednikom i glavnim izvršnim direktorom

Teva imenovala Kårea Schultza predsjednikom i glavnim izvršnim direktorom

JERUZALEM – 11. rujna 2017. - Teva Pharmaceutical Industries Ltd. (NYSE i TASE: TEVA) danas je objavila da je Upravni odbor imenovao Kårea Schultza predsjednikom i glavnim izvršnim direktorom te kompanije. G. Schultz naslijedit će dr. Yitzhaka Peterburga, koji će biti privremeni glavni izvršni direktor sve dok se g. Schultz ne pridruži kompaniji. Današnja novost o vodstvu predstavlja uspješan dovršetak procesa potrage za najboljim čelnikom kompanije na globalnoj razini koji je vodio Upravni odbor uz pomoć Heidrick & Strugglesa. G. Schultz preselit će se u Izrael i radit će u sjedištu kompanije u Petah Tikvi.

G. Schultz je iskusni veteran u zdravstvenoj industriji s iznimnom, gotovo tridesetogodišnjom karijerom u globalnom farmaceutskom i zdravstvenom sektoru. U svojoj karijeri g. Schultz je stekao jedinstvenu perspektivu radeći na portfeljima generičkih i specialty lijekova, istovremeno upravljajući složenim poslovnim operacijama u cijelome svijetu. Njegova posljednja funkcija bila je ona predsjednika i glavnog izvršnog direktora H. Lundbecka A/S gdje je bio zaslužan za provođenje značajnih restrukturiranja i lansiranje sveobuhvatne strategije usredotočene na ostvarivanje održive globalnih strukture troškova i operativnog modela. Kao rezultat njegova vodstva ta je kompanija na putu ostvarivanja najvećih prihoda i zarade u povijesti. Prije funkcije predsjednika i glavnog izvršnog direktora H. Lundbecka A/S, g. Shultz bio je glavni izvršni direktor u Novo Nordisku, gdje je imao ključnu ulogu u izgradnji te kompanije u jednog od najuspješnijih proizvođača lijekova u svijetu kao i u provedbi metričkog pristupa poslovnim operacijama.

„Uz bogato globalno farmaceutsko iskustvo, rezultate u provođenju korporativnih strategija zaokreta, potičući rast i međunarodno širenje uz niske rastuće troškove i ispunjavajući obećanje dioničarima, te posvećenost kulturi poštivanja načela compliancea, Kåre je prava osoba koja će povesti Tevu na sljedeću razinu,” rekao je dr. Sol J. Barer, predsjednik Tevina Upravnog odbora. „Kåre iznimno dobro poznaje globalnu farmaceutsku industriju kao i tržišta generičkih i specialty lijekova. Njegove dokazane strateške, financijske i operativne sposobnosti te njegova posvećenost rastu povećat će vrijednost svim dionicima i pozicionirati Tevu na put prema dugoročnom uspjehu. Kåre donosi snažan osjećaj društveno odgovornog poslovanja, a uz svoju discipliniranu posvećenost izvrsnosti uklapa se u našu kompaniju i profesionalno i kulturološki. Veseli nas što Kåreu možemo poželjeti dobrodošlicu kao profesionalcu svjetske klase i veselimo se radu s njim kako bismo izgradili Tevu budućnosti za dioničare, zaposlenike i pacijente u cijelome svijetu.”


G. Schultz je rekao: „Čast mi je pridružiti se Tevi, kompaniji koja je simbol i kojoj sam se oduvijek divio. Ono što me privuklo Tevi i što je čini drukčijom od drugih njena je jedinstvena posvećenost svom globalnom učinku, istovremeno pružajući nove i visokokvalitetne lijekove pacijentima i stvaranju kulture inovacija za svoje zaposlenike. Ponosan sam što ću se pridružiti kompaniji koja svakodnevno pomaže milijunima pacijenata u cijelome svijetu sa svojom širokom paletom generičkih i specialty lijekova i rješenja. Veselim se suradnji s cijelim Tevinim timom na izgradnji budućnosti koja donosi uspjeh kompaniji i njenim dionicima.”


Dr. Barer je nastavio: „U ime Uprave želim zahvaliti Yitzhaku što je preuzeo ulogu privremenog glavnog izvršnog direktora tijekom ovog kritičnog razdoblja. Yitzhakovo vodstvo i znanje uvelike su pomogli kompaniji da ostane usredotočena na provedbu svojih ključnih strateških prioriteta“.


Dr. Yitzhak Peterburg je rekao: „Ispunjavamo obveze koje smo preuzeli zadnjih nekoliko mjeseci. Optimiziramo svoje operacije i zemljopisni doseg istovremeno usmjeravajući naše resurse na razvoj specialty i generičkih proizvoda koji donose najprivlačniji povrat ulaganja. Uz to, na putu smo postizanja našega cilja generiranja
najmanje 2 milijarde dolara od prodaje non-core imovine, a ta ćemo sredstva koristiti za jačanje Tevine bilance. Privilegija je voditi Tevu, veselim se što ću u ovom razdoblju to nastaviti raditi i surađivat ću s Kåreom kako bi nakon njegova dolaska prijelaz bio što lakši.”


O Kåreu Schultzu


Kåre Schultz (56) iskusni je veteran u zdravstvenoj industriji s bogatim iskustvom provođenja financijskih inicijativa i restrukturiranja u globalnim kompanijama. Od 2015. godine bio je predsjednik i glavni izvršni direktor H. Lundbecka A/S, kamo je došao u trenutku kada je kompanija bila suočena s gubitkom ključnih patenata. G. Schultz je proveo evaluaciju poslovanja od vrha do dna (top-to-bottom) i proveo robustnu strategiju zaokreta koja je uključivala rezanje operativnih troškova uz lansiranje novih proizvoda.


Prije dolaska u Lundbeck, g. Schultz je gotovo tri desetljeća radio u Novo Nordisku na brojnim rukovodećim funkcijama, uključujući i onu glavnog izvršnog direktora, potpredsjednika opskrbe i direktora odjela planiranja proizvoda i korisničke usluge u segmentu dijabetesa. U Novo Nordisku g. Schultz je imao značajnu ulogu u moderniziranju opsežne biološke proizvodnje i predvodio širenje kompanije na američko i kinesko tržište.


Osim Novo Nordiska g. Schultz je radio i u konzultantskim kućama McKinsey te Anderson Consulting. Na tim položajima stekao je jedinstvenu globalnu perspektivu zdravstvenog i farmaceutskog sektora, proširio svoje znanje financija, pokazao predanost načelima compliancea i njihovoj provedbi te nadgledao poslovne operacije i timove u Europi, SAD-u i na Bliskom istoku.
G. Schultz je predsjednik Upravnog odbora Royal Unibrew A/S, član je Upravnog odbora LEGO A/S i član upravnog odbora Bitten og Mads Clausens Fond, holding kompanije za Danfoss A/S.
G. Schultz ima magisterij iz ekonomije sa Sveučilišta u Kopenhagenu.


O Tevi


Teva Pharmaceutical Industries Ltd. (NYSE i TASE: TEVA) vodeća je globalna farmaceutska kompanija usredotočena na pacijente i pruža visokokvalitetna rješenja zdravstvene skrbi koja svakodnevno koristi 200 milijuna pacijenata na 60 tržišta. Sa sjedištem u Izraelu Teva je najveći svjetski proizvođač generičkih lijekova, s portfeljem koji sadrži više od 1.800 molekula za proizvodnju široke palete generičkih proizvoda za gotovo svako terapeutsko područje. U području specialty lijekova Teva je vodeća kompanija u svijetu u inovativnim liječenjem multipe skleroze kao i razvojnih programa u kasnoj fazi za druge poremećaje središnjeg živčanog sustava, uključujući poremećaje kretanja, migrenu, bol i neurodegenerativna stanja, te ima bogat portfelj proizvoda za bolesti respiratornog sustava. Teva integrira generičke i specialty mogućnosti kako bi pronašla nove načine zadovoljavanja potreba pacijenata kombinirajući kapacitete razvoja lijekova s razvojem uređaja, usluga i tehnologije. Tevin neto prihod u 2016. iznosio je 21,9 milijardi američkih dolara. Za više informacija posjetite www.tevapharm.com.